Wat is bouwbiologie?

Wat is bouwbiologie?

Bouwbiologie is een veelzijdig begrip. Enerzijds houdt het o.a. in dat er ter plekke gemeten word welke factoren er in of rond een huis (gebouw) aanwezig zijn die van invloed zijn op de gezondheid. Dat kunnen invloeden van binnen en buiten het gebouw zijn. Elektrosmog, Schimmelvorming, Schadelijke stoffen in bouwmaterialen, etcetera.

Centraal daarbij staat de woonomgeving, meer specifiek; de slaapkamer! Dit is immers de plek waar men pakweg een derde van zijn leven doorbrengt, en waarin het lichaam normaliter moet uitrusten, regenereren en nieuwe energie moet opdoen. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Slaapproblemen, migraine, kramp in de benen, bedwateren, alsmaar huilende kinderen – het kán te wijten zijn aan straling door een gebrekkige elektrische installatie, een teveel aan elektronische (draadloze) signalen in de slaapkamer, of geopathische belastingen, waarvan de waterader de meest bekende is.

Recente ontdekkingen hebben aangetoond dat er veel gezondheidsklachten te wijten zijn aan oorzaken die tot voor kort niet werden (h)erkend, maar die voor een belangrijk deel verholpen kunnen worden door beschermende maatregelen te nemen, eigenlijk zonder comfort in te hoeven leveren. Uw bouwbioloog kan u daarbij helpen….

Een voorbeeld; Elektrische Wisselvelden.

Elektro Magnetische Velden (EMV) zijn overal rondom het elektriciteitsnet. Alleen al een aangesloten erlengkabel onder het bed kan een behoorlijk EMV veroorzaken, ook al is daar verder geen apparaat op aangesloten of ingeschakeld! Is er wél een stroomverbruiker aangesloten en ingeschakeld, dan is er naast het elektrisch wisselveld óók nog een magnetisch veld. En die beide velden kunnen de normale werking van ons lichaam soms behoorlijk de voet dwarszetten.

Maar ’s nachts hebben we meestal geen licht aan, dus is het ‘rustig’ in onze slaapkamer.

Toch?   . . . Of niet ?

In bovenstaande grafiek twee afbeeldingen van hetzelfde bed. Links het resultaat van de eerste meting; Alle verlichting is uit, we meten immers de situatie zoals die ’s nachts is, als we willen slapen. Maar die kleuren; Rood/Paars! Geen verlichting aan, maar toch . . . Behoorlijk zwaar belast, méér als 1,5 V/m*. Meneer ligt met zijn hoofd in een gevaarlijk veld. Oorzaak? de combinatie van de kabels naar de verstelbare bedbodems, gestoken in de verlengkabel met meervoudige stopcontact, die aan die kant onder het bed lag. Dezen veroorzaken dus al een behoorlijk EMV! Degene die daar slaapt, neemt een stukje spanning in zijn lichaam over, we noemen dat Capacitaire Aankoppeling. Een elektrische onderdeken is ook een geduchte bron  van EMV, slechts enkele millimeters onder de slapende persoon! En het niet-geaarde nachtlampje links veroorzaakte ook een behoorlijk een veld, alles bij elkaar 60,4  V/m. En dat terwijl de verlichting niet ingeschakeld was!

Rechts zien we een heel verschil met de eerste situatie! Na een aantal ingrepen bleek het uitschakelen van de elektriciteitsgroep voor deze kamer in de zekeringenkast zonder meer de beste oplossing, de belasting ging dan behoorlijk omlaag.  Met een Netvrijschakelaar gebeurt dat automatisch zodra de laatste stroomverbruiker (in die groep) is uitgeschakeld. Moet het licht weer aan, dan reageert een netvrijschakelaar onmiddelijk en schakelt direkt weer in. Een netvrijschakelaar dient te worden geïnstalleerd door een erkende installateur. (Grafiek gemaakt met NFA1000 van Gigahertz Solutions).

Het zal duidelijk zijn dat de ‘groene’ slaapkamer de voorkeur heeft boven de ‘rode’ slaapkamer.

Afgezien van de situatie hier beschreven, slapen veel mensen met hun mobieltje naast zich, al dan niet aan de oplaadadapter, hebben WiFi-, GPS-, DECTsignalen en nog veel meer om zich heen, terwijl die op dat moment niet gebruikt worden. Het verstandig uitschakelen van zulke signalen gedurende de nacht is voor een groot deel mogelijk, en geeft behoorlijk wat verlichting  in de belastingen die op ons af komen. En voor wie écht dag en nacht bereikbaar wil (moet) kunnen zijn, zijn er best wel opties om dat op een meer verantwoorde manier te doen. De bouwbioloog geeft graag advies.

 

*1,5 V/m is de grens van EMV volgens de SBM-2015, wat staat voor Standard der Baubiologische Messtechnik, uitgave 2015. Deze standaard is samengesteld door Duitse experts op het gebied van de bouwbiologie, die zich richten op gezond bouwen en leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *